Actueel

Nieuws

Zo laat je meerwerk nieuwbouw goed uitvoeren Lokaal nieuws donderdag 17 februari 2022

Zo laat je meerwerk nieuwbouw goed uitvoeren

Meerwerk bij nieuwbouw is een bekend begrip. Naast de standaard oplevering van een huis kun je namelijk kiezen om minder- of meerwerk aan nieuwbouw uit te laten voeren. Hierdoor kun je jouw persoonlijke voorkeuren in het project naar voren laten komen. Hoe meerwerk nieuwbouw precies werkt en waar je aan moet denken om alles naar wens te laten uitvoeren, leggen we je hieronder uit.

Wat is meerwerk nieuwbouw?

Stel, je bent ingeloot voor nieuwbouw Alkmaar en de bouw van het project gaat binnenkort van start. Hier kun je tot op zekere hoogte jouw persoonlijke woonwensen in doorvoeren. De extra werkzaamheden die de bouwer op basis van jouw wensen zal uitvoeren noemen we meerwerk.

Nieuwbouw heeft vaak te maken met een standaard oplevering. Wil je extra stopcontacten, een buitenkraan, extra lichtpunten of een dakraam wat niet in het originele nieuwbouwproject is opgenomen? Dan moet je dit vooraf aangeven.  

Welke werkzaamheden standaard zijn en wat niet, met de daarbij behorende prijs van minder- en meerwerk in nieuwbouw is, wordt aangegeven in een standaard lijst van de bouwer.

Meerwerk bij nieuwbouw meefinancieren

Doordat meerwerk bij nieuwbouw bijdraagt aan de waarde van de woning, kun je de kosten hiervan meefinancieren in een hypotheek. Een financieel adviseur kan je helpen berekenen wat het maximale bedrag hiervan is. Omdat je slechts 100% van de woningwaarde mag lenen, moet je vooraf weten wat het werk oplevert aan extra woningwaarde.

De globale kosten hiervan worden vaak opgenomen in een bouwdepot. Van dit depot worden de kosten voor het bouwen gemaakt. Hoe verder de vordering in de bouw is, hoe meer geld vanuit het bouwdepot bij de hypotheek betrokken wordt.

Onderhandel over de prijzen

Ondanks de standaard lijst van meer- en minderwerk is er vaak  nog ruimte om in prijs te onderhandelen met de bouwer. Dit is wel een beetje afhankelijk wat de schaarste in de markt is en hoeveel meerwerk je in de nieuwbouw woning laat uitvoeren

Belangrijk is dat je deze onderhandeling wel bespreekt voordat je een koopovereenkomst tekent. Op die manier kun je de overeengekomen prijzen vast laten leggen op papier.

Over garantie hoef je je verder geen zorgen te maken. Indien je de werkzaamheden door eenzelfde partij laat uitvoeren als de rest van de bouw, valt alles onder garantie en waarborg van de aannemingsovereenkomst die je hebt afgesloten.

Leg de afspraken voor meerwerk vast

Ondanks de standaard lijst, is het belangrijk om zelf de touwtjes in handen te houden. Zo weet je zeker dat het werk wordt uitgevoerd. Belangrijk is daarom dat je tijdig wijzigingen doorgeeft. Vraag voor de zekerheid ook naar de deadline om definitieve keuzes van meerwerk door te geven.

Zorg er daarbij voor dat je alle afspraken concreet maakt. Een vage omschrijving als “uitbouw” is niet voldoende. Hoe worden de wanden van de uitbouw afgewerkt en waar komen stopcontacten? Door de details uit te denken en vast te leggen weet je zeker dat er van beide kanten geen verkeerde verwachtingen zijn.

Leg vervolgens de besproken werkzaamheden, inclusief prijzen, vast in een koop- en aannemingsovereenkomst. Zo weet je zeker dat de afspraken zwart op wit staan mocht je moeten terugvallen op het afgesproken meerwerk bij nieuwbouw.

 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Alkmaar.

Aanmelden